МЕТОДИКА РОЗРОБКИ СТРАТЕГІЙ РОЗВИТКУ МІЖРЕГІОНАЛЬНОГО СПІВРОБІТНИЦТВА - Budnikevich, Iryna; Krupenna, Inga; Havrysh, Iryna (Науковий вісник Чернівецького університету : Збірник наук. праць, 2019)
Описано методику розробки стратегій розвитку міжрегіонального співробітництва територіальних громад, яка складається з наступних етапів: формування спільного стратегічного бачення міжрегіонального співробітництва, вибір базової та перспективних моделей співпраці, формування місії проекту співробітництва; ідентифікація чинників середовища; оцінка та ранжування чинників середовища міжрегіонального співробітництва; вибір поточних та альтернативних стратегій співробітництва; розробка напрямків політики співробітництва та компромісів як засобу реалізації стратегії розвитку міжрегіональної співпраці; розробка комплексу інструментів як сукупності тактичних заходів, які можуть використовувати органи місцевого самоврядування та спільні координаційні комітети; тестування, контроль та здійснення коригуючих впливів для прийняття управлінських рішень стосовно доцільності подальшої міжрегіональної співпраці; реалізація заходів та управління досягненнями (оцінка економічного, екологічного, соціального ефекту для розвитку громад). Сформовані аргументи на користь активізації міжрегіонального співробітництва на різних рівнях. Наведено приклади успішного регіонального партнерства у громадах Німеччини, Франції, України.
METHODOLOGY OF OPERATION OF DEVELOPMENT STRATEGIES INTER-REGIONAL COLLABORATION
Keywords: міжрегіональне співробітництво; територіальні громади; стратегія розвитку; міжрегіональна співпраця; міжрегіональна взаємодія; методика; SWOT-аналіз; напрямки розвитку міжрегіональної співпраці