Художнє кіно як інструмент формування і трансформації політичної свідомості громадян - Сопронюк, Всеволод Ігорович (My University, 2026)
У роботі розкрито теоретичні підходи до вивчення політичної свідомості та доведено, що художнє кіно є одним із інструментів її формування. Проаналізовано роль держави у конструюванні наративів для легітимації свого курсу. Досліджено механізми впливу кінематографа, де екранна вигадка послаблює критичне сприйняття. Виявлено базові архетипи влади та ворога як інструменти впливу на політичну свідомість. Порівняльний аналіз засвідчив, що у США кіно виконує стабілізуючу функцію, у РФ – діє як засіб радикалізації політики. В Україні простежено еволюцію кінопроцесу до інструменту реконструкції національної ідентичності та фіксації антиросійського спротиву в умовах війни.
Keywords: політична свідомість; кінематограф; наративи; культурна гегемонія; архетипи влади і ворога; національна ідентичність; м’яка сила