Проектна діяльність як невід’ємна частина реалізації соціальних ініціатив - Пастух, Юрій Анатолійович (My University, 2024)
Проектна діяльність як інструмент реалізації соціальних ініціатив є важливим компонентом розвитку й функціонування сучасного суспільства. В роботі розкрито особливості реалізації соціальних ініціатив через проектну діяльність на рівні територіальної громади. Автором розглянуто основні теоретичні та методичні підходи до соціального проектування в Україні, визначено важливість системного та інноваційного підходів для ефективної реалізації соціальних ініціатив. Він наголосив на необхідності дотримання базових принципів соціального проєктування, адже лише використання обґрунтованих методик й верифікованих даних, орієнтованих на потреби людини та її добробут дозволять досягнути бажаного результату. Автор обґрунтовує ідею, що максимальне використання ресурсів, залучення державних, приватних і громадських організацій до реалізації соціальних проектів гарантуватиме досягнення поставленої мети, адже соціальне проєктування залишається ключовим інструментом для досягнення сталого розвитку суспільства, важливою технологією у соціальній роботі, яка дозволяє впроваджувати системні зміни, орієнтовані на покращення якості життя людей. Автором також проаналізовано нормативно-законодавчу базу, яка в тій чи іншій мірі впливає на проектну діяльність. На його думку Україна спрямовує значні зусилля на підтримку державно-приватного партнерства в сфері реалізації соціальних проектів шляхом надання учасникам державних гарантій. Водночас він констатує, що фандрайзингова діяльність в Україні іще не врегульована належним чином. Тому, для підвищення ефективності проектної діяльності спрямованої на реалізацію соціальних ініціатив необхідно враховувати сучасні виклики та адаптувати нормативно-правову базу до нових тенденцій у сфері соціального партнерства та цифрової економіки. Автор звертає увагу на те, що в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації набуває актуальності запровадження в неурядових організаціях адаптивного менеджменту, який має на меті здатність коригувати та змінювати складові проекту та форми роботи працівників відповідно до зовнішніх обставин. Дослідник на конкретних прикладах роботи Громадської організації «Науково-технічний центр «Подільський біорегіон» показав цінність стратегічного й оперативного планування діяльності організації, обґрунтувавши необхідність налагодження прозорої комунікації з громадою та забезпечення прозорої звітності перед стейкхолдерами. Крім того, автор на фактичному матеріалі показав особливості організації співпраці неурядових громадських організацій з органами місцевого самоврядування.
Keywords: соціальні ініціативи; проектна діяльність; соціальний захист; проектний менеджмент; неурядові організації; органи місцевого самоврядування; фандрайзинг; НТЦ «Подільський біорегіон»