Англомовні метафоричні терміни сфери освіти та їх переклад українською мовою - Беженар, Ірина; Кущ, Еліна (Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського, 2022)
Статтю присвячено аналізу англомовних метафоричних термінів сфери освіти та осо- бливостей їх перекладу українською мовою. У статті визначаються поняття «термін сфери освіти», «метафоричний термін», з’ясовуються фактори появи метафоричних термінів у англійській мові сфери освіти, детальний аналіз англомовних метафоричних термінів сфери освіти, їх походження, структури та способів перекладу. Під терміном сфери освіти розуміємо лексему чи словосполучення, що слугує засобом номі- нації професійного поняття визначеної сфери. Метафоричний термін є одиницею номіна- ції фахового поняття, значення якого переосмислюється на основі предметної, ознакової чи функціональної схожості референтів, які порівнюються при метафоризації. Поява мета- форичних термінів у досліджуваній сфері зумовлена не тільки здатністю метафоричного терміну точно позначати її фахове поняття, але й розвитком самої сфери та необхідністю номінації її понять, що робиться із вживанням тих, що є відомими, а також буденних і знайо- мих концептів. Термінологічна метафоризація є семантичним механізмом термінотворення. Метафоричні одиниці, наявні в англомовній термінології сфери освіти, створено на основі переосмислення одиниць загальновживаної мови або термінологічних одиниць інших профе- сійних сфер, які, у свою чергу, було сформовано шляхом словоскладання, афіксації, запозичення з інших мов. Метафоричні освітні терміни англійської мови є не тільки однокомпонентними одиницями, вони входять також до складу терміносполук відповідної сфери. Переклад англомовних метафоричних термінів cфери освіти здійснюється українською мовою переважно описово. Передача таких одиниць відбувається також шляхом кальку- вання, що може поєднуватися із адаптивним транскодуванням, за допомогою еквівалент- ного перекладу, а також додаванням або вилученням прийменників. Терміносполуки сфери освіти, наявні в англійській мові, відтворюються комплексно, тобто із вживанням різних перекладацьких трансформацій і способів перекладу. Це дозволяє адекватно відтворити їх значення, пристосувавши їх форму до норм перекладу.
Keywords: англійська мова, метафоричний термін, перекладацька трансформація, сфера освіти, спосіб перекладу