Поведінкові фінанси - Марич, Максим; Нікіфоров, Петро (Кафедра фінансів і кредиту, 2024)
Поведінкові фінанси як окрема науково-дослідницька конструкція вже завоювали своє місце в науці, проте як окрема навчальна дисципліна ще тільки починають запроваджуватись у вітчизняних вищих навчальних закладах. Але при підготовці фахівців-фінансистів, проблематику поведінкових фінансів вкрай необхідно подавати не частками, в рамках різних навчальних дисциплін, а цілісно, системно, в рамках окремої дисципліни з комплексним обґрунтуванням основних закономірностей та специфіки проявів поведінкових упереджень українських громадян, менеджерів, податкоплатників, інвесторів тощо під час прийняття фінансових рішень. У посібнику розкриваються основні теоретичні положення біхевіористичної концепції фінансів, аналізуються особливості впливу середовища на процес прийняття рішень вітчизняними економічними суб’єктами, показуються тенденції та суперечності впливу сучасних інформаційних технологій на фінансово-господарську діяльність суб’єктів як приватних, так і публічних фінансів, розкривається психоемоційна та соціально-ментальна специфіка проявів поведінкових упереджень у сферах особистих, корпоративних і публічних фінансів. Уважне вивчення, належне опрацювання всіх тем посібника дозволить студенту сформувати професійно правильне розуміння проявів поведінкових упереджень, усвідомлення необхідності та напрямків модифікації впливу цих упереджень на прийняття оптимальних фінансових рішень. Автори посібника висловлюють також надію на те, що його читачі, майбутні фахівці-фінансисти, не тільки усвідомлять і засвоять постулати поведінкових фінансів, але і зможуть їх практично застосовувати у діяльності фінансових установ для прогнозування нераціональної поведінки ринкових суб’єктів, для формування успішних фінансових стратегій та навіть для модифікації власних поведінкових упереджень.
Keywords: Поведінкові фінанси; Поведінкові упередження; Фінансово-економічні рішення; Поведінкові моделі; Особисті фінанси; Публічні фінанси