Образні деривати як джерело розвитку й збагачення прислівникової синоніміки української мови - Gutsuliak (Cluj-Napoca: Casa Cărţii de Ştiinţă, 2019)
У контексті вивчення джерел розвитку й збагачення синоніміки української мови дослідження образних адвербіативів, сформованих на базі іменникових форм О. в. з порівняльно-уподібнювальною семантикою, належить до актуальних і мало опрацьованих проблем сучасного мовознавства. У пропонованій статті здійснено спробу якомога повніше представити образні прислівникові деривати як продуктивну групу синонімічних засобів української мови. Активність образних дериваційно-мотиваційних процесів простежуємо стосовно творення синонімічних адвербіативів на 1) позначення особливостей розташування обʼєктів у просторі із вказівкою на спрямування дії або спосіб її виконання; та з метою розкрити 2) особливості вияву характеру, внутрішнього стану людини, її поведінки. Запропонований у цьому дослідженні аналіз та опис окремих прислівникових синонімічних груп виявляє потенційну спроможність порівняльно-уподібнювальних прислівників суттєво доповнювати вже закріплені у словниках гнізда синонімів (гордо; ланцюгом (один за одним); сторч, вертикально; швидко); та формувати такі, що не були враховані раніше (півколом, сердито, хитро). In the context of studying the sources of development and enriching the synonyms of the Ukrainian language, the study of figurative adverbs formed on the basis of the noun forms of instrumental case with comparative assimilative semantics, belongs to topical and insufficiently researched problems of modern linguistics. In the presented article, an attempt of presenting as fully as possible the figurative adverb derivative as a productive group of synonymous means of the Ukrainian language is made. The activity of figurative derivation-motivational processes is traced in relation to the creation of synonymic adverbs on 1) designation of the features of the location of objects in the space with indication of the direction of the action or the manner of its implementation; and to uncover 2) peculiarities of manifestation of character, internal state of an individual, his / her behavior. The analysis and description of individual adverb synonymous groups presented in this research reveals the potential ability of comparative adverbial adverbs to substantially supplement the synonym nests fixed in dictionaries („гордо” (proudly), „ланцюгом” (in chain), „сторч”, „вертикально” (vertically); „швидко” (quickly)); and form those that have not been taken into account before („півколом” (in semicircle), „сердито” (angrily), „хитро” (cunningly)).
Keywords: Ключові слова: відсубстантивні прислівники, лексична синонімія, метафорична концептуальна модель, образна деривація, образні мотиваційні відношення, різнокореневі синоніми. Keawords: substantivized adverbs, lexical synonymies, metaphorical conceptual model, figurative derivation, figurative motivational relations, multi-rooted synonymies.