Правове регулювання протидії харасменту в сфері праці: Національний та зарубіжний досвід. - Vakaryuk, Lyudmyla; Burka, Aliona (м. Ужгород, 2024)
У статті наголошується, що поширеною є думка, що харасмент – це сексуальні домагання, хоча насправді цей термін має набагато ширший зміст. Харасмент є проблемою глобального характеру, який проявляється в різних сферах соціальної взаємодії і має місце в житті кожної країни. Зазначається, що не дивлячись на те, що проблема харасменту визнається серйозною та такою, що потребує вирішення, держави по-різному підходять до попередження харасменту на законодавчому рівні. Акцентується, що національне законодавство багатьох країн дозволяє ефективно боротися з харасментом на робочому місці та запобігати цьому ганебному явищу. Визначення поняття харасменту та заходи по боротьбі з ним встановлені у відповідних загальних антидискримінаційних законах, в трудовому законодавстві та підзаконних нормативно-правових актах, що сприяє ефективній реалізації національних державних політик із питань запобігання та протидії дискримінації у сфері праці. Звертається увага на те, що на цей час термін «харасмент» не вживається в українському законодавстві. Однак найближчим смисловим відповідником указаному терміну є поняття «сексуальні домагання», визначення якого міститься у Законі України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків». Правове регулювання протидії харасменту, зокрема в трудових правовідносинах, в Україні базується на нормативно-правових актах, які належать до різних галузей права. Наголошується, що в КЗпП України відсутні прямі норми про заборону сексуального домагання (харасменту) на робочому місці. Не містить він і спеціальних норм, котрі б визначали процедурні питання встановлення факту сексуального домагання, його фіксації, доведення, розслідування та особливостей дисциплінарної відповідальності за вчинення харасменту. Попри відсутність в українському законодавстві нормативного поняття «харасмент» все ж в Україні особи, потерпілі від сексуальних домагань на робочому місці, наділені юридичними інструментами захисту своїх прав та інтересів. Ці інструменти варіюються від подання уповноваженим суб’єктам скарг на сексуальні домагання і до притягнення винуватих осіб до кримінальної відповідальності. Законодавство України з протидії сексуальним домаганням на роботі є частиною антидискримінаційного законодавства, яке нині динамічно розвивається та адаптується до потреб сучасності.
Keywords: законодавство про працю; харасмент; дискримінація; працівник; роботодавець; трудова діяльність; трудове право