Епістемічність слів на позначення впевненості / невпевненості - Ніжнік, Людмила (Наукові записки Національного університету «Острозька академія». Серія «Філологія», 2022)
Стаття досліджує епістемічні іменники, дієслова, прикметники та прислівники, які передають різні рівні впевненості / невпевненості. Матеріалом дослідження стала вибірка художніх текстів сучасної англійської літератури на 1 млн. слів. Вивчається епістемічність слів на позначення впевненості / невпевненості. Епістемічність визначається як властивість слів проявляти епістемічні властивості та обчислюється як співвідношення кількості епістемічних слів (ЕС) до загальної кількості слів на позначення впевненості / невпевненості у вибірці за формулою Ееп÷Eз*100%, де Ееп ‒ кількість епістемічних вживань слова, Eз ‒ загальна кількість вживань цього слова у вибірці. Було розглянуто місце ЕС у висловленнях і відділено ЕС від не епістемічних. Епістемічні дієслова, прикметники та іменники зустрічаються у стверджувальних, заперечних та питальних об’єктно-з’ясувальних висловленнях перед підрядною частиною висловлення. Епістемічні дієслова у вставних фразах та епістемічні прислівники зустрічаються у будь-якій частині висловлення, епістемічно маркуючи його. ЕС не розглядаємо в минулому та майбутньому часі і в словосполученнях з особовими займенниками, відмінними від I, we у стверджувальних висловленнях та you в питальних. Епістемічні прикметники та іменники також розглядаємо в безособових висловленнях. ЕС не можуть бути означеннями до прилеглих слів, дискурсивними маркерами та прислівниками способу дії. Аналіз 28 епістемічних дієслів показав, що для дієслів епістемічність коливається в межах 0‒95%, а найбільш вживаними епістемічними дієсловами є think, seem, know, see. Для 21 епістемічного прикметника епістемічність коливається в межах 0‒75%, а найбільш вживаними епістемічними прикметниками є sure, impossible / not possible, certain, possible. Прислівники проявляють найвищий рівень епістемічності (50‒100%), а серед 25 епістемічних прислівників найчастіше вживаються maybe, really, probably, kind of, sort of, perhaps. Іменники проявляють найнижчу епістемічність в межах 0‒50%, а серед 17 епістемічних іменників найчастіше вживаються fact, feeling, doubt, idea, chance.
EPISTEMICITY OF WORDS DENOTING CERTAINTY / UNCERTAINTY
Keywords: епістемічні слова; епістемічність; впевненість / невпевненість; висловлення; прагматика