Поява нових професій на ринку праці в умовах цифровізації економіки - Liubov, Vodianka; Kyfyak, Viktoria; Філіпчук, Наталія (My University, 2021)
Сучасний ринок праці являє собою систему, що динамічно розвивається в умовах глобалізації та цифровізації економіки. Проблемні аспекти, які супроводжують сучасну світову економіку, а саме: екологічні, демографічні та соціальні, сформували причини для змін серед затребуваних професій на сучасному ринку праці. В таких умовах з ринку праці зникнути або значно трансформуватись такі професії як бухгалтер, копірайтер, кошторисник, бібліотекар, юрист-консультант, нотаріус, логіст, диспетчер, штурман, коректор, журналіст, перекладач. Однак, з’являться нові: спеціаліст Державного кадастрового реєстру, машиніст-оператор зрошувальних машин та агрегатів і механізмів краплинного зрошення, проектант системи рекуперації. Основними напрямами збалансування ринку праці та цифрової економіки є: актуалізація Класифікатора професій; сприяння формуванню креативного класу в Україні; узгодження дій міністерства освіти і науки та вузів у процесі реалізації напрямів у сферах формування цифрового та креативного трудового потенціалу.
THE EMERGENCE OF NEW PROFESSIONS IN THE LABOR MARKET IN THE CONTEXT OF DIGITALIZATIONS ECONOMY
Keywords: цифровізація; глобалізація; ринок праці; нові професії; класифікатор професій