ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСУВАННЯ СТАРТАПІВ В УМОВАХ ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ - Liubov, Vodianka; Ксьондз, Сергій (ТОВ «ДКС Центр», 2024)
У статті розглядаються особливості фінансування стартапів в умовах військового стану. Статистика показує, що стартапи, які управляють своїми фінансами з урахуванням різноманітних чинників, таких як витрати, прибутковість, ризики та можливості, мають більше шансів привернути інвесторів та забезпечити стабільний розвиток. Дані також вказують на те, що оптимізація витрат та ефективне управління капіталом є критичними для забезпечення стартапу конкурентоспроможності. Інтеграція фінансового планування у стратегічний розвиток стартапу допомагає уникнути ризиків та адаптуватися до змін у бізнес-середовищі. Вивчення фінансування розвитку екосистеми стартапів в Україні вказує на кілька ключових аспектів, які варто враховувати. Аналіз інвестиційного середовища вказує на те, що останнім часом спостерігається певне зростання інтересу до українських стартапів з боку венчурних фондів та інвесторів. Фінансування стартапів в Україні значною мірою залежить від державних ініціатив та програм. За останні роки було запроваджено ряд інноваційних програм, спрямованих на підтримку стартап-екосистеми, таких як грантові програми, податкові пільги та інші стимули. Станом на листопад 2022 року всі українські стартапи мають загальну вартість 23,3 млрд. євро. Це на 4 мільярди євро менше, ніж у 2021 році. З 2,5 млрд євро у 2017 році вартість українських стартапів зросла більш ніж у дев’ять разів за останні п’ять років. Наразі в Україні працює 1500 стартапів, з яких понад 600 засновані українцями або випускниками місцевих вишів. Недоліком фінансування, особливо на ранніх стадіях розвитку, залишається однією з найбільш проблемних точок. На основі аналізу даних про фінансове забезпечення стартапів в Україні можна зазначити, що ринок стартапів в країні активно розвивається, проте стикається з конкретними фінансовими викликами, пов’язані із наслідками війни в Україні. Згідно зі статистикою менше 10% стартапів має доступ до венчурного капіталу, тоді як інші шукають альтернативні джерела фінансування
FEATURES OF FINANCING START-UPS IN THE CONDITIONS OF MALITARYSTATE
Keywords: стартап; бізнес-інкубатор; акселератори; венчурні інвестиції; венчурні фонди; інновації