Фемінітиви у сфері фізичної культури та спорту: особливості творення та вживання - Вітрук, Надія (Чернівці : Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2023)
Значне збільшення ролі жінки в суспільному житті, прагнення мовців краще й лаконічніше висловлюватися, а зараз ще й свідоме небажання продовжувати копіювати російську модель називання жінок за професією, родом діяльності чи соціальним становищем визначили тенденцію частішого вживання слів-фемінітивів. На сторінках сучасних книжок, газет, журналів, а особливо в інтернет-ресурсах спостерігаємо за процесом так званого випробовування фемінітивів у різних сферах діяльності. Слова-фенімітиви, відтворюючи загальномовну тенденцію, добре утвердилися у спортивній сфері, сформували її термінологічну базу шляхом симетричного представлення осіб жіночої статі. Словотвірною основою для творення такого типу лексем стали як слов’янські, так і запозичені іменники.
Keywords: фемінітиви, спортивна лексика, сфера фізичної культури та спорту