Психологічні особливості прояву комунікативних якостей керівників освітніх закладів - Томко, Анастасія Михайлівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У роботі проаналізовано проблему розвитку комунікативних якостей керівників закладів середньої освіти. У роботі використовувалися методики: «Діагностика комунікативної толерантності»; «Діагностика комунікативного контролю»; «Діагностика потенціалу комунікативної імпульсивності»; «Прийняття інших» та «Діагностика вміння слухати». Емпіричне дослідження виявило: біля третини досліджуваних нездатні чітко орієнтуватися в професійній ситуації, обираючи засоби спілкування, які можуть бути найбільш ефективними для її розв’язання. Таким керівникам властиво відчувати труднощі у встановленні контактів з підлеглими, а прояв ініціативи у професійній діяльності у них вкрай занижений. Більшою мірою для них характерне неприйняття та нерозуміння індивідуальності інших, категоричність в їх оцінках, невміння приховувати ставлення до партнера зі спілкування, прагнення перевиховати або підігнати його під себе.
Keywords: комунікативні якості; спілкування; комунікативна толерантність; прийняття інших; комунікативний контроль; керівник