Професор Олександр Зупан (1847-1920) : життя і діяльність в географії - Руденко, Валерій Петрович; Білоус, В.А. (Географія та туризм, 2021)
У статті висвітлено життєвий шлях Олександра Зупана – відомого географа австрійського періоду, який працював окрім Австрії, Німеччини, Словенії також і на теренах України, а саме в Чернівцях. За свій життєвий шлях Олекандр Зупан пройшов шлях від вчителя до профера, здійснивши при цьому значний внесок у розвиток фізичної, соціальної та політичної географії, кліматології, а також у розвиток шкільної географічної освіти. Загалом його науковий доробок налічує більш ніж 30 праць. Значна частина праць перевидавалась декілька разів. Особливої уваги заслуговують наукові праці «Основи фізичної географії», «Підручник з географії за принципами сучасної науки для австрійських середніх шкіл», «Статистика вітрів у нижній тропосфері» та інші. За свій науковий внесок його було нагороджено науковою премією Німецької академії натуралістів «Леопольдіна» «Медаль Котеніуса». Основні наукові ідеї вченого припадають на період роботи редактором знаменитого географічного журналу «Petermanns Mitteilungen». Але також особливої уваги заслуговує те, що саме Зупан започаткував у Чернівецькому університеті галузеві географічні курси з фізичної географії, орографії, географічної морфології, кліматології, океанології, етнології, регіональні курси з географії Європи та ін
Keywords: Олександр Зупан; географ, картограф; кліматолог; професор