Конструкції мовленнєвого етикету: мовностилістичний і лінгводидактичний аспекти (на матеріалі художніх творів С. Воробкевича) - Кучер, Наталія Русланівна (My University, 2023)
Кваліфікаційну роботу присвячено комплексному аналізу конструкцій мовленнєвого етикету в об'єктиві українського мовознавства й лінгводидактики на матеріалі прози відомого українського письменника Буковини — Сидора Воробкевича. У дослідженні узагальнено погляди науковців на специфіку мовленнєвого етикету українців та мовних засобів його вираження, а також розкрито базові поняття, як-от «мовний етикет», «мовленнєвий етикет», «національний етикет» та «формула етикету». Автором здійснено класифікацію мовленнєвих етикетних конструкцій, зафіксованих у прозі С. Воробкевича, та на багатому фактичному матеріалі простежено регіональну специфіку й функційний потенціал етикетних виразів у художньому тексті. Окрему увагу приділено лінгводидактичним засадам вивчення етикетних виразів у шкільній практиці викладання української мови, зокрема проаналізовано чинні навчальні програми та розроблено систему навчально-тренувальних вправ. Запропонована методика спрямована на виформування умінь і навичок етикетного мовлення школярів на уроках української мови в закладах загальної середньої освіти. Наукова новизна роботи полягає в тому, що функціонування етикетних формул у прозі С. Воробкевича вперше стало предметом окремого наукового опису в поєднанні з розробкою методичних рекомендацій для сучасної школи.
Keywords: етикет; мовний етикет; мовленнєвий етикет; конструкції мовленнєвого етикету; етикетна формула; вербальна комунікація; невербальна комунікація; культура етикетного спілкування учня ЗЗСО