Проблеми топографо-геодезичного забезпечення території громад (на прикладі Берегометської територіальної громади) - Іванюк, Владислав Славкович (Чернівецький національний університет імені Ю.Федьковича, 2023)
Актуальність теми дослідження. Станом на зараз топографогеодезичне забезпечення та картографічне виробництво є важливою складовою при створенні та подальшому використанні якісних картографічних даних та геоінформаційних ресурсів, які у свою чергу забезпечують органи державного влади, органи місцевого самоврядування, управлінців у сфері оборони, науки, освіти і населення держави геодезичними, топографічними та картографічними матеріалами, даними, інформацією тощо.
Проблеми топографо-геодезичного забезпечення території громад (на прикладі Берегометської територіальної громади)
Досліджуючи публікації у сфері геодезії, а також стежачи за останніми подіями в Україні, зокрема за повномасштабним вторгненням росії на територію нашої держави, таким чином станом на даний час стан топографогеодезичної та картографічної діяльності у нашій країні перебуває у незадовільному стані. Існуюча кількість геодезичних пунктів далеко не завжди відповідає вимогам нормативно-правових актів та не може забезпечити необхідну точність при створенні топографічних та картографічних карт. Наявність неактуальної, застарілої інформації, зазначеної на топографічних картах та планах, заважає якісному плануванню та складанні топографо-геодезичних проектів, а також ускладнює проведення військових операцій, що також великою мірою стосується забезпечення оборони та територіальної цілісності України. Значна кількість топографічних карт не відповідає сьогоднішнім реаліям більш ніж на 70%. Ці обставини гальмують розвиток держави та відкинули наше покоління на декілька років назад у порівнянні з більш розвинутими в даній сфері країнами. Виходячи із вищевказаного постає актуальність дослідження проблем топографогеодезичного забезпечення території України, зокрема Берегометської територіальної громади Вижницького району Чернівецької області.
Keywords: топографо-геодезичне забезпечення, ГІС, геодезичні мережі