Розвиток теорій суверенітету держави - Havrylyuk, Ruslana (Інститут держави і права ім. В.М.Корецького НАН України, 2006)
Категорія «суверенітет» має максимально загальний характер, є абстрактним вираженням сутності держави і тому є фундаментальною, базисною категорією, що субординує щодо себе інші державознавчі поняття і категорії. Дослідження податкового суверенітету держави є началом пізнання сутності держави в цілому та як суб’єкта податкових відносин зокрема, тому що від розмежування податкових повноважень різних держав між собою залежить не тільки процвітання конкретної держави, а й сам факт її існування в майбутньому.
Keywords: суверенітет; форми-принципи; зміна суб’єктів; обмеження суверенітету; історичний понятійний ряд