ВЗАЄМОЗВ΄ЯЗОК ЗДОРОВ΄ЯЗБЕРІГАЮЧИХ ТА ПЕДАГОГІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ - Романів Людмила; Пішак Ольга. (PHYSICAL CULTURE AND SPORT: SCIENTIFIC PERSPECTIVE, Том 1. №1 (2025). С.229–234., 2025)
У статті висвітлюються окремі аспекти використання здоров΄язберігаючих технологій в процесі підготовки фахівців у закладах освіти. Запровадження здоров’язберігаючих технологій в освітній процес пов’язано з використанням медико-гігієнічних, фізкультурно-оздоровчих, лікувально-оздоровчих, соціально-адаптованих, екологічних здоров’язберігаючих технологій та технологій забезпечення безпеки життєдіяльності. Використання здоров’язберігаючих та здоров’яформуючих технологій у процесі навчання дозволяє здійснити комплексну оцінку умов життєдіяльності, зберегти фізичний та психічний потенціал молоді, формувати більш високий рівень стану здоров’я і навичок здорового способу життя, здійснювати моніторинг показників індивідуального розвитку, прогнозувати можливі зміни здоров’я та проводити відповідні психолого-педагогічні, корегувальні, реабілітаційні заходи, поліпшувати якість життя суб’єктів освітнього середовища. Однак такі технології не можуть бути відокремлені від загальної педагогічної системи, а навпаки, повинні зважено, ґрунтовно й раціонально використовуватись у комплексі з іншими.
Keywords: здоров’я, компетентність, здоров’язбережувальна компетентність, педагогічні технології, професійна підготовка