Психологічне здоров’я і благополуччя організацій - Урсакій, Тетяна Валентинівна (My University, 2023)
Тема “Психологічне здоров'я і благополуччя організацій” є дуже актуальною в сучасному світі, оскільки працевлаштування і робота є невід'ємною частиною життя багатьох людей. Відомо, що робота може впливати на психічне здоров'я людини, а в свою чергу погане психічне здоров'я може призвести до негативних наслідків для працівника та організації в цілому. На сьогоднішній день, багато компаній і організацій звертають увагу на психологічне здоров'я своїх співробітників, враховуючи той факт, що задоволеність роботою та благополуччя працівників безпосередньо впливають на продуктивність та ефективність діяльності організації. Багато досліджень показують, що зниження стресу та покращення психічного здоров'я працівників може призвести до зменшення відсотка відсутності з роботи, покращення взаємовідносин між колегами та зниження витрат на охорону здоров'я. Також, в сучасному світі нерідко виникає необхідність в дистанційній роботі, що може бути важким для багатьох людей. Саме тому, звернення уваги на психологічне здоров'я та благополуччя працівників стає ще більш важливим для підтримки здорового та ефективного робочого середовища. Отже, можна стверджувати, що тема “Психологічне здоров'я і благополуччя організацій” є дуже актуальною в наш час, і має значний вплив на працевлаштування, зростанням бізнесу та розвитком економіки в цілому. Залежно від типу роботи та професії, негативний вплив роботи на психічне здоров'я може бути дуже високим, що може впливати на якість життя та здоров'я працівників. Наприклад, працівники, які працюють у високо стресових умовах, можуть стикатися з проблемами зі сном, апатією, зниженням настрою та розладами їжі. Ці проблеми можуть відображатися на продуктивності працівників, що, в свою чергу, може призвести до зниження прибутків організації. Тому важливо, щоб компанії та організації забезпечували психологічну підтримку своїм працівникам, таку як психологічні консультації, тренінги зі стресу та випалення на роботі, доступ до програм підтримки здоров'я, які можуть допомогти знизити стрес та покращити психічне здоров'я працівників. Таким чином, психологічне здоров'я та благополуччя організацій є важливою темою для дослідження та розвитку в сучасному світі, оскільки вони мають прямий вплив на якість життя та роботи працівників, а також на ефективність та прибутковість організації в цілому. Дослідження психологічного здоров'я та благополуччя організацій займає центральне місце в сучасній психології та управлінні бізнесом. Ця тема привертає увагу вчених та дослідників з різних галузей, таких як психологія, соціологія, менеджмент, економіка та інші. Одним з провідних дослідників в цій області є А. Антоновський, який вважає, що психологічне здоров'я працівників є ключовим фактором успіху організації. Інші дослідники, такі як К. Лоуренс та Дж. Пфейфер, висловлюють думку, що організації повинні звернути увагу на важливість розвитку психологічної культури та підтримки працівників у досягненні їхнього потенціалу. Також, К. Порат та Л. Мерлоу звертають увагу на важливість розвитку програм психологічної підтримки для працівників, які можуть допомогти знизити ризик випалення на роботі та збільшити задоволення від роботи. Такі дослідження допомагають розуміти важливість психологічного здоров'я та благополуччя організацій і дають підстави для впровадження практик, що сприяють психологічному благополуччю працівників та успіху організації. Об'єктом дослідження є психологічне здоров'я та благополуччя співробітників у робочому середовищі. Предметом дослідження є психологічне здоров'я і благополуччя організацій в кризовому стані життєдіяльності. Метою дослідження є вивчення впливу психологічного клімату на благополуччя організації з метою виявлення можливих шляхів покращення організаційної культури та ефективності роботи персоналу. Для досягнення мети було поставлено такі завдання: • визначити сутність поняття “психологічного здоров’я і благополуччя” працівників організації; • дослідити вплив психологічного здоров'я працівників на ефективність роботи організації в умовах військового стану; • описати вибірку дослідження; • проаналізувати результати емпіричного дослідження; • розробити методики оцінки ефективності програм підтримки психологічного здоров'я і благополуччя працівників; • проаналізувати результати дослідження ефективності програм підтримки психологічного здоров'я і благополуччя працівників.
Keywords: підтримка ментального здоров'я; психологічне благополуччя; кризові стани життєдіяльності; благополуччя організацій