Венеріанські вулканічні ксеноландшафти - Кирилюк, Сергій (Науковий вісник Чернівецького університету : Географія, 2024)
Дослідження венеріанських ксеноландшафтів становлять важливий науковий виклик через їхню обмежену вивченість та специфіку доступних даних. Основна увага у працях приділяється ударним кільцевим структурам і вулканічним формаціям, які є ключовими об'єктами для ксеногеологічних та ксеногеоморфологічних інтерпретацій. На основі радарних зображень, отриманих з автоматичних міжпланетних станцій, було створено детальні моделі рельєфу Венери, що дозволяють ідентифікувати численні вулканічні й тектонічні форми, їхній розподіл і характеристики. Венера демонструє тривалу вулканічну активність, обумовлену її тепловим потенціалом. Близько 80 % поверхні планети вкрито екструзійними вулканічними матеріалами, включно з лавовими рівнинами, що є найбільшими у Сонячній системі. Зокрема, аналіз даних місії Magellan виявив понад 1 660 вулканічних елементів різного масштабу: від невеликих щитових вулканів до великих корон і лавових каналів. Основні типи вулканічних рівнин – сильно деформовані, помірно деформовані й недеформовані – відображають послідовні етапи розвитку планети. Кора Венери переважно базальтового складу та позбавлена води, що визначає її унікальні геодинамічні властивості, зокрема відсутність тектоніки плит і переважання підлітосферного механізму вулканізму. Концентрація вулканічних структур у регіонах Beta, Atla та Themis свідчить про сучасну активність, яку підтверджують локальні температурні аномалії, радіолокаційні дані та аналіз лавових потоків. Водночас стабільність глобального хмарного шару Венери, що складається переважно із краплинок сульфатної кислоти, також вказує на постійний вулканізм. Дослідження венеріанських вулканічних структур розширюють наше розуміння еволюції планети та геодинамічних процесів, що діють за умов високого тиску й температури. Подальші місії та технології радіометрії відкриють нові перспективи для моніторингу сучасного вулканізму й детального картографування поверхні Венери.
Keywords: ксеноландшафт; морфоструктура; Венера; вулкан; рельєф