Середньовічний меч із с. Богдан Рахівського району Закарпатської області України - Калініченко, Віталій; Прохненко, Ігор (Ужгород, Ужгородський національний університет, 2014)
У вересні 2014 р. біля с. Богдан Рахівського району Закарпатської області жителем с. Видричка - Ю.П. Ретязником був випадково виявлений середньовічний меч. Виготовлений він із заліза, має відносно широкий, плоский, рівномірно конічний клинок з дещо пошкодженим вістрям у його нижній частині. Дол на клинку простежується досить чітко і продовжується на три чверті довжини збереженого меча. У поперечному перерізі верхня частина клинка є подвійно випуклою, а нижня - овальною. Конструктивно-морфологічні параметри меча наступні: загальна довжина- 106,7 м, загальна довжина клинка - 91,5 см, найбільша ширина пошкоджено гоклинка біля перехрестя -- 5,2 см, найбільша ширина посередині клинка - 4,5 см, найменше нижнє пошкоджене розширення клинка - 2,2 см. Товщина клинка у верхній частині біля перехрестя становить 0,6 см, посередині клинка меча - 0,5 см, а в нижній частині - 0,4 см. Глибина долу на клинку - 0,2 см. Загальна довжина перехрестя становить 18,5 см. Навершя руків'я (яблуко) має форму диска, верхні та нижні кінці граней якого діагонально скошені з обох сторін. Маса меча - 1,250 г. Знахідка за класифікацією Е. Окшота відноситься до типу ХІІ, її навершя - до типу Н, а перехрестя - до типу 2. Найближчими аналогіями мечу з с. Богдан є екземпляри з Босковіц, Хамби та Шепетівського городища. Датування меча ХІІІ - першою половиною ХIV ст. підтверджується також зображеннями зброї на скульптурах, надгробних плитах та іконографічними джерелами. A medieval sword has been accidentally found by Yuriy Retyaznyk, inhabitant of village Vydrychka, in September 2014 close to the village of Bohdan of Rakhiv district of Zakarpats’ka oblast of Ukraine. It is iron made and has relatively wide, flat, and uniformly tapered blade with a slightly damaged weak. The blade’s fuller is clearly visible and runs on three-quarters of the sword preserved length. The upper part of the sword is double convex but lower part is oval in cross-section. The constructive and morphological parameters of the sword are as follows: full lenght - 106.7 m, full blade's length -91.5 cm, maximum width at the cross-guard - 5.2 cm, maximum width in the middle of blade - 4.5 cm, minimum width of damaged weak - 2.2 cm. The blade’s thickness at the cross-guard is 0.6 cm, in the middle - 0.5 cm, and 0.4 cm of the weak. The fuller’s depth is - 0.2 cm. The cross-guard is 18.5 cm in full length. A pommel is discus in shape with diagonally sloping margins from both sides.The sword’s weight is 1.250 g. According to E. Oakeshott classification the find belongs to type XII, its pommel - type H, and its cross-guard - type 2. The samples from Boskovice, Hamba, and Shepetivka fortified settlement are the closest analogies of the sword from the village of Bohdan. The images of weapon in sculpture and on tombstones as well as iconographic sources prove the dating of the sword - second half of XIII - beginning of XIV centuries.
Средневековый меч с села Богдан Раховского района Закарпатской области Украины
Medieval sword from the village of Bohdan of Rakhiv district of Zakarpatska Oblast of Ukraine
Keywords: с.Богдан; клинкове озброєння; мечі; клинок; руків’я; Закарпатська область