Трудові спори - Orlovskyi, Oleh (Чернівец. нац. ун-т ім. Ю. Федьковича, 2026)
Проблемні аспекти розгляду трудових спорів охоплю ють широкий спектр питань, що пов'язані із правами працівників та роботодавців. Однією з основних проблем є нерівність сторін у доступі до правових механізмів вирішення спорів, оскільки працівники часто стикаються з бар'єрами, що викликані недостатньою правовою обізнаністю та ресурсами. Відповідно, важливим аспектом є необхідність створення доступних та прозорих механізмів, які б враховували інтереси обох сторін. Крім того, ефективне застосування трудового законо давства часто ускладнюється через його невизначеність та неоднорідність, що призводить до зловживань з боку роботодавців, у тому числі порушень умов праці та прав працівників. Неповна зайнятість, зростання гнучких форм трудової діяльності, вимагає перегляду підходів до вирішення спорів. Для ефективного вирішення трудових спорів необхідно інтегрувати інноваційні підходи та актуалізувати право застосовну практику, що дозволить забезпечити справедли вість та стабільність у трудових відносинах. Одним із вирішень поточних проблем є розвиток альтернативних способів вирішення трудових спорів, що дозволить сторонам знайти компроміс, уникаючи тривалих судових розглядів. Важливо, щоб такі процедури були доступні та добре висвітлені, що підвищить правову грамот ність працівників та їхню впевненість у захисті своїх прав. Розробка сучасних технологій, таких як онлайн платформи для подання скарг, також може відігравати відповідну роль у спрощеному доступі до правових механізмів, що створить можливість для більш швидкого та ефективного вирішення спорів.
Навчально-методичний посібник підготовлений та розроблений у відповідності з робочою навчальною програмою спеціального курсу «Трудові спори» для спеціальності 081 «Право» та є завершеним навчальним виданням, необхідним і достатнім для повного вивчення курсу «Трудове право». Навчально-методичний посібник «Трудові спори», призначений для проведення лекційних і практичних занять зі студентами юридичних факультетів
Keywords: трудові сори