Європейський досвід організації фізкультурно-спортивних товариств – національне бюро туризму в карпатах (румунія, міжвоєнний період). - Мосейчук, Ю.; Дудицька, С.; Ячнюк, М.; Цибанюк, О (Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 15. Науково-педагогічні проблеми фізичної культури (фізична культура і спорт), 2022)
В статті Мосейчук Ю.Ю., Дудицька С.П., Ячнюк М.Ю., Цибанюк О.О. «Європейський досвід організації фізкультурно-спортивних товариств – національне бюро туризму в Карпатах (Румунія, міжвоєнний період)» проаналізований європейський досвід організації фізкультурно-спортивних товариств на прикладі діяльності Національного бюро туризму в Карпатах (Румунія) у міжвоєнний період. Авторами визначено особливості започаткування туристичної роботи з населенням на румунських землях у ХІХ ст., виокремлено мету діяльності таких спілок – розвиток туризму, масового залучення до такої діяльності представників усіх соціальних прошарків населення і формування єдиної системи (розвитку територіальних об’єктів, формування системи підготовки фахівців, поширення такої діяльності) тощо. Проаналізовані аспекти діяльності «Альпійського товариства Трансільванії», «Трансільванської карпатської асоціації», «Румунського географічного товариства Бухареста», «Гуртка мандрівників», «Hanul Drumeților». Окреслено засади діяльності державного Національного бюро туризму в Карпатах (1936 р.). В статті виокремлені досягнення Національного бюро у досліджений період: була класифіковані та здійснено визначення розташування курортно-оздоровчих і туристичних курортів; за його ініціативою розпочаті будівництва готелів; зведено будинки-притулки у гірських районах; розвивало зимові види спорту, зокрема лижі і бобслей, збудувавши бобслейні траси на карпатських курортах. Авторами зазначено, що зміна режиму в Румунії призвела до того, що туристичні асоціації були розпущені в 1948 році, а вся їхня власність була передана Національному бюро туризму.
Keywords: курорти, походи,Румунія, спілки, товариство, туризм.