Правове регулювання криптовалют: порівняльно-правовий аналіз - Цимбалюк, Андрій Ігорович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2026)
Актуальність дисертаційного дослідження зумовлена швидкою цифровізацією суспільних відносин та появою нових фінансово-правових інструментів, що потребують комплексних регуляторних механізмів. У досліджені розглянуто генезис цифрових грошей від праць Д. Чаума до появи біткоїна у 2009 році, на основі чого обґрунтовано подвійну природу криптовалюти як технічного коду та соціально-економічного інструмента. Автор доводить, що правова природа криптовалюти має розглядатися у трьох вимірах: як об’єкта цивільних прав (нематеріальне благо), інструмента фінансового ринку (засіб платежу та інвестицій) та результату функціонування розподіленого реєстру. Окрему увагу приділено смарт-контрактам, які визначено як юридично значущий механізм автоматизації зобов’язань, що потребує закріплення у Цивільному кодексі України. Проаналізовано міжнародний досвід регулювання, зокрема фрагментарний підхід США, концепцію «цифрових об’єктів» Великої Британії та шлях уніфікації в ЄС через Регламент MiCA та Data Act. Встановлено, що чинний правовий вакуум в Україні та недієвість Закону «Про віртуальні активи» через відсутність податкових норм призводять до системних колізій у сферах спадкування, захисту власності та стимулюють релокацію капіталу. Наукова новизна дослідження полягає у розробці адаптивної стратегії регулювання, яка інтегрує американську гнучкість та європейську кодифікацію. Обґрунтовано необхідність закріплення технологічно нейтральних понять «криптоактив» та «цифровий токен», а також впровадження механізму відкладеного оподаткування при конвертації у фіатну валюту. Запропонована автором дорожня карта гармонізації передбачає послідовну інтеграцію стандартів MiCA, Data Act та директиви DAC8 у національне законодавство. Теоретичне значення роботи полягає у поглибленні доктринальних підходів до юридичної природи віртуальних активів, а практичне — у виробленні конкретної стратегії реформ для створення безпечного нормативного середовища та захисту прав учасників цифрового ринку в Україні.
Keywords: криптοактиви; криптοвалюта; цифрові права; цифрοва валюта; віртуальні активи; смарт-кοнтракт; блοкчейн; правοве регулювання; MiCA; ЄС; інформаційне право; податкове право; грοші; електрοнні грοші.; цифровізація законодавства