Вплив Каховського водосховища на процеси руслоформування р. Дніпро: аналіз екологічних факторів та втручання людини - Молдован, Олександра Ріхардівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У даній бакалаврській роботі надані результати дослідження вплив Каховського водосховища на процеси руслоформування річки Дніпро в контексті змін природного та антропогенного середовищ, у межах міста Дніпро (Запорізької області) до Каховської ГЕС (м. Нова Каховка, Херсонської області). Особливу увагу приділено наслідкам руйнування дамби Каховської ГЕС, що, з одного боку, активізувало природні руслові процеси, а з іншого спричинило значні екологічні й соціально економічні ризики для нижньої течії Дніпра. У межах дослідження проаналізовано фізико-географічні умови басейну Каховського водосховища, історію його створення, зміну площі дзеркала води в різні роки, а також динаміку руслових трансформацій до та після катастрофи 2023 року. Для отримання просторово часових даних застосовано сучасні ГІС технології та супутникове зондування Землі, що дало змогу виявити ключові закономірності у зміні водного режиму та структури заплав. Отримані результати можуть бути використані для розробки стратегій екологічної реабілітації територій, формування водоохоронної політики, а також прогнозування довгострокових наслідків зміни руслової системи у зв’язку з техногенними втручаннями та змінами клімату.
Impact of the Kakhovka Reservoir on Riverbed Formation Processes of the Dnipro River: Analysis of Ecological Factors and Human Intervention
Keywords: Каховське водосховище; Каховська ГЕС; руслоформування; річка Дніпро; руйнування дамби; екологічні наслідки; водні ресурси