Задачі з механіки та методика їх розв'язування - Курек, Ігор Геннадійович; Курек, Єлена Ігорівна; Ткач, Оксана Олександрівна; Олійнич-Лисюк, Алла Василівна (My University, 2021)
Методичний посібник призначений для студентів першого курсу і має на меті навчити студентів переходити від загальних законів і положень механіки і їх абстрактному формулюванні до конкретного практичного застосування цих законів і положень. При розв’язуванні задач можна користуватися такою загальною схемою. 1. Уважно вивчити умову задачі, для того щоб не пропустити важливих відомостей та не додати своїх недоречних догадок. 2. Чітко сформулювати умову задачі, тобто перевести її на мову математичних символів. 3. Розв’язати задачу математично. Це можна зробити двома методами: аналітичним і синтетичним. 4. Отриманий результат перекласти з мови математики на звичайну, тобто усвідомити, що ж ми отримали. Треба пам’ятати, що в загальну формулу розв’язку треба підставляти числові значення фізичних величин з найменуванням одиниць виміру, взятих у системі СІ. Якщо розв’язок задачі в загальному вигляді складний, рекомендується спочатку провести аналіз розмірностей. Треба завжди прагнути розв’язувати задачу не тільки правильно, але й раціонально, тобто розв’язок повинен містити мінімальну кількість кроків.
Keywords: механіка; методика розв'язування