Ознайомлення молодших школярів з інклюзивною літературою в освітньому процесі Нової української школи - Гнатчук, Тетяна Вікторівна (My University, 2024)
Авторка представила наукову роботу з надважливої актуальної і нової теми дослідження у двох розділах. Перший розділ магістерської роботи розкриває огляд історіографії та передумови виникнення інклюзивної літератури, крізь призму аналізу ключових дефініцій, головних факторів, які сприяли зародженню інклюзивної літератури; представлено книги українських видавців; виокремлено та обґрунтовано особливості інклюзивної літератури; проаналізовано причини відсторонення суспільства від видань інклюзивної тематики; обґрунтовано мету інклюзивної літератури; охарактеризовано зміст та значення інклюзивних творів для вивчення в Новій українській школі. У другому розділі магістерського дослідження проведено констатувальне дослідження з метою вивчення стану використання інклюзивної літератури в освітньому процесі Нової української школи; вказано на позитивні тенденції і виклики; виявлено зростаючий інтерес молодих педагогів до інклюзивних творів, розглядаючи їх як важливий елемент розвитку учнів початкових класів; обґрунтовано існуючі проблеми, пов'язані з недостатньою наявністю адаптованих матеріалів, які враховують різноманітні потреби учнів; виокремлено методичний інструментарій; здійснено аналіз досвіду роботи молодих педагогинь; виокремлено особливості ознайомлення молодших школярів з творами інклюзивного змісту в освітньому процесі задля оптимального впровадження на літературному читанні та на уроках роботи з дитячою книжкою.
Keywords: інклюзія, діти з особливими освітніми потребами, інклюзивна література, Всеукраїнський культурно-просвітницький проєкт «Інклюзивна література»