Релігійна лексика як засіб образотворення (за прозою Олеся Ульяненка) - Ящишена, Надія (My University, 2021)
Магістерська дипломна робота присвячена вивченню лексико-семантичних процесів, що відбуваються в релігійних лексемах і релігійних фразеологізмах, залучених до художнього мовлення сучасного українського письменника Олеся Ульяненка (справжнє ім’я - Олександр Станіславович Ульянов). У дослідженні розкрито процес функціонування релігійної лексики й релігійних фразеологізмів у художньому мовленні, здійснено класифікацію релігійної лексики й релігійних фразеологізмів, з’ясовано особливості використання релігійної лексики у прямому й переносному значеннях, розглянуто специфіку функціонування релігійних фразеологізмів. Запропоновано урок розвитку зв’язного мовлення, підсумковий урок із лексикології та тематичний урок із вивчення життя та творчості письменника.
Religious vocabulary as a means formation (according to Oles Ulyanenko’s prose)
Keywords: проза, Олесь Ульяненко, релігійна лексика, релігійна фразеологічна одиниця, образотворення, видозміна, новаторство.