Георге Вринчану: науковий шлях і досягнення (з нагоди 125-річчя від дня народження) - Лучко, Вікторія Сергіївна; Житарюк, Іван Васильович; Шевчук, Наталія Михайлівна (Наукові перспективи, 2025)
Процес перебудови математичної освіти як у ЗССО, так і ЗВО, є доволі складним і ставлення до нього має бути продуманим не лише з формального боку змісту навчання, а й щодо його наслідків, звертаючи увагу на затребуваність математики в суспільстві. Прикладом цього може слугувати дослідження провідного математика Румунії Г. Вринчану, котрий у міжвоєнний період ХХ ст. працював у Чернівецькому університеті і займався в основному дослідженням певних проблем в геометрії того часу. Георге Вринчану належить до провідних румунських математиків першої половини ХХ ст., чиї дослідження істотно вплинули на розвиток диференціальної геометрії, теорії многовимірних просторів та історії математики. У своїх працях він розвивав геометричні структури, що виходять за межі класичної евклідової геометрії, і досліджував властивості просторів із узагальненими метриками, зокрема в контексті геометрії Фінслера – одного із узагальнень ріманової геометрії, де розглядаються многовиди з фінслеровим метричним тензором, тобто вибором гладкої норми на кожному дотичному просторі, яка гладко змінюється від точки до точки. Його науковий доробок охоплює низку новаторських робіт із геометрії мереж (réseaux), які стали основою для подальших досліджень у галузі афінної та проєктивної геометрії. Окрему наукову цінність становлять його історико-математичні дослідження, присвячені розвитку математичних ідей у румунському та європейському контекстах. Вринчану один із перших у Румунії послідовно впроваджував історико-науковий підхід у вивчення математики, розглядаючи її як культурний і філософський феномен. Праці Г. Вринчану мають прикладне значення для вдосконалення математичної освіти, зокрема для викладання геометрії у ЗВО. Його розробки впливали та й впливають на формування змісту математичних курсів і термінологічних стандартів у технічних та педагогічних установах як Румунії, так і інших держав світу. Водночас елементи його диференціально-геометричних досліджень знаходять відлуння і в математичних методах теоретичної фізики – зокрема в аналізі структур простору-часу.
Keywords: афінна і проєктивна геометрія, Георге Вринчану, диференціальна геометрія, математична освіта, неголономні простори, простори з узагальненою метрикою