Динаміка євроінтеграційних процесів вУкраїні після 2004 року - Крайнюк, Тамара Сергіївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2021)
Відносини між Україною та ЄС завжди мали різнобічний і багаторівневий характер. Європейський Союз з моменту свого створення відіграє роль центральної економічної і політичної сили інтеграційних процесів у Європі та демонструє приклад ефективного правового регулювання цих процесів для інших регіонів світу. Сьогодні ЄС продовжує виступати в цій якості, висловлюючи глобальні амбіції і проводячи все більш ефективну власну зовнішню політику. Україна зацікавлена у набутті статусу повноцінного члена Європейського Союзу. Це визначається тим, що українці мають не тільки спільне історичне, етнічне, культурне та релігійне коріння з іншими європейцями, але й схожість суспільно-політичного та економічного устрою. Саме тому одним із основних принципів зовнішньої політики України є забезпечення інтеграції до європейського простору. Це прагнення цілком зрозуміле, тому що Україна в географічному, геополітичному та історикокультурному смислах є європейською країною і, відповідно, розглядає рух до ЄС як національний пріоритет.
Keywords: євроінтеграція; інтеграційні процеси