Проблема імпостер-синдрому в психології - Гелетюк, Андріана Василівна (My University, 2025)
У роботі детально розглянуто проблему особливостей прояву синдрому самозванця. Емпіричне дослідження передбачало використання комплексу методик для оцінки рівня прояву імпостер-синдрому в респондентів, їх особистісних характеристик та особливостей їхнього психологічного стану загалом. В ході дослідження було виявлено підвищені рівні прояву синдрому самозванця в близько 50% респондентів, що свідчить про їх труднощі в прийнятті успіху та адекватному оцінюванні власних здібностей. Зроблено висновок про те, що респондентам, в яких певною мірою проявляється цей синдром, можуть бути властиві такі особистісні якості: емоційна стійкість, слабкість в самоконтролі, замкнутість, романтизм та розважливість, та особливості загального психологічного стану: в більше половини респондентів (близько 55% вибірки) низький рівень задоволеності життям.
Keywords: імпостер-синдром; перфекціонізм; задоволеність життям; самозванець; досягнення