Транскордонне співробітництво в умовах повномасштабної війни в Україні: гуманітарні та безпекові виміри. - Kruglashov, Anatoliy; Сабадаш, Наталія (Медіафорум : аналітика, прогнози, інформаційний менеджмент : зб. наук. праць. – Чернівці : Чернівецький нац. ун-т, 2024. – Том 14. – C. 35-58, 2024)
У статті досліджено, як в умовах повномасштабної війни росії проти України посилилось транскордонне співробітництво на захід ному кордоні України. Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну переважно співпраця була зосереджена на гуманітар ній допомозі та військовій підтримці для України, але пізніше поча ла розгортатись також у напрямку до створення нових бізнесових та інфраструктурних проєктів. Від початку повномасштабної ві йни Україна отримала вагому допомогу від західних сусідів, держав – членів ЄС та НАТО. У межах прикордонних регіонів відбувається співпраця в економічній, освітній, культурній та інших сферах. Вар то зазначити, що у цій сфері зберігаються чималі проблеми, а також з’являються нові виклики, які потрібно спільно долати учасникам транскордонної співпраці.
Keywords: гуманітарна політика, транскордонна співпраця, повномасштабна війна в Україні, біженці