Ковцун Н.М. Безпекове співробітництво України та Сполученого королівства Великої Британії та Північної Ірландії - Ковцун, Наталія Михайлівна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У роботі досліджено українсько-британське співробітництво у сфері безпеки та оборони, його історичні передумови, сучасні напрями розвитку та перспективи поглиблення. Встановлено, що партнерство має стратегічний характер, багатовимірну структуру та охоплює політичні, дипломатичні, військово-технічні та гуманітарні аспекти. Досліджено роль Великої Британії у забезпеченні обороноздатності України, інтеграції її збройних сил у стандарти НАТО та формуванні міжнародних коаліцій для реагування на сучасні загрози. Виокремлено основні механізми взаємодії, їх еволюцію та вплив на регіональну стабільність.
Keywords: безпекове співробітництво; стратегічне партнерство; військово-технічна допомога; міжнародна безпека; Україна; Велика Британія; оборонні угоди