Комунікативні стратегії і тактики в англомовних TED Talk промовах на тему “Bussiness Relations”: гендерний аспект - Федорюк, Марія Євгенівна (Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича, 2024)
У сучасному суспільстві публічні виступи стали важливим інструментом побудови репутації та розвитку здатності впливати на широку аудиторію. Вміння публічно висловлювати свої думки є не лише важливим аспектом особистого бренду, але й фундаментальним елементом ефективного комунікаційного процесу. Актуальність цієї теми зумовлена впливом гендерних відмінностей на вибір комунікативних стратегій і тактик, які визначають успіх комунікації. Гендер відіграє важливу роль у формуванні мовних стратегій, які значно відрізняються залежно від статі мовця, і є критично важливими для досягнення бажаного впливу на аудиторію. Чоловіки та жінки можуть використовувати різні стилістичні засоби для досягнення схожих цілей, але саме гендерна ідентичність може посилити або послабити ефективність промови. Тому результати цього дослідження не лише розширюють теоретичні уявлення про гендер і комунікацію, а й дають можливість практикам враховувати ці особливості під час роботи з різними аудиторіями. Основна мета цього дослідження - визначити та порівняти комунікаційні стратегії і тактики, які використовують чоловіки та жінки під час виступів на TED Talks. Це дасть змогу зрозуміти, як гендер впливає на ефективність комунікації та досягнення цілей спікерів. Мета дослідження - визначити, як гендер оратора корелює з вибором комунікативної стратегії, використанням стилістичних прийомів, вибором лексичних одиниць та загальною ефективністю промови. Вивчення гендерних аспектів у комунікації призведе до кращого розуміння того, як гендерні особливості впливають на процес передачі інформації та взаємодії з аудиторією, що, в свою чергу, призведе до більшого результату в комунікації. Методи дослідження включають кількісний та якісний аналіз текстів публічних виступів. Це дозволяє не лише виявити частоту вживання певних лексичних одиниць, але й вивчити використання конкретних комунікативних прийомів. Крім того, дискурс-аналіз і контент-аналіз використовуються для отримання більш глибокого розуміння стратегій і тактик, які використовують чоловіки і жінки під час публічних виступів. Важливим методом є порівняльний аналіз, який дозволяє виявити спільні та відмінні стратегії, що використовуються ораторами різної статі, і, в свою чергу, краще зрозуміти роль гендеру в успішній комунікації. Наукова новизна цього дослідження полягає в тому, що воно є першим порівняльним аналізом комунікативних стратегій з гендерної точки зору на конкретному матеріалі виступів TED Talks, пов'язаних з темою “ділові відносини”. Вивчаючи ці промови, можна виявити специфічну лексику та стилі написання, які використовують чоловіки та жінки для досягнення своїх комунікативних цілей. Це дослідження вперше застосовує гендерний підхід до аналізу комунікативних стратегій у діловому контексті і є інновацією, яка значно розширює наукові уявлення про вплив публічних виступів на гендерну приналежність оратора. Практичне значення дослідження полягає в тому, що його результати можуть бути використані для підготовки людей до публічних виступів, зокрема для тих, хто прагне досягти ефективної комунікації з бізнес-аудиторією. Зокрема, результати дослідження можуть бути корисними для бізнес-тренерів, лекторів, ораторів та інших фахівців, які прагнуть вдосконалити свої комунікаційні стратегії. Результати дослідження також можуть бути корисними для тих, хто аналізує та вдосконалює комунікаційні стратегії в бізнес-середовищі. Адже знання гендерних особливостей стилів мовлення може допомогти їм ефективніше адаптувати свій підхід до різних аудиторій і досягти бажаних результатів комунікації.
Keywords: комунікації, стратегії, тактики, гендерне сприйняття, промови