АНАЛІЗ ВПЛИВУ ОЗДОРОВЧОГО ФІТНЕСУ НА ФІЗИЧНИЙ РОЗВИТОК ДІТЕЙ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ В УМОВАХ НУШ - Василов, Микола (My University, 2025)
Магістерське дослідження «Аналіз впливу оздоровчого фітнесу на фізичний розвиток дітей початкових класів в умовах НУШ» присвячене актуальній проблемі зниження рухової активності та погіршення стану здоров’я школярів. Мета роботи - вивчити вплив оздоровчого фітнесу та визначити ефективність занять аероденсом і йогою шляхом порівняльного аналізу. Об'єктом дослідження були програми занять, а предметом - вплив фітнесу на функціональний стан дітей початкових класів (6-10 років). Для оцінювання соматичного здоров’я застосовувалася методика визначення адаптаційного потенціалу, що є інтегральною характеристикою функціональної надійності організму. На основі аналізу популярних напрямів фітнесу, для експерименту було обрано аероденс і йогу. Порівняльний аналіз засвідчив, що аероденс є більш ефективним засобом підвищення адаптаційного потенціалу та зміцнення соматичного здоров’я, ніж йога. Вища ефективність аероденсу пояснюється його аеробним характером, що призвів до достовірно нижчих (p<0,05) показників частоти серцевих скорочень у стані спокою та артеріального тиску в обстежуваній групі.
Keywords: оздоровчий фітнес, початкові класи, адаптаційний потенціал, фітнес.