Науковий текст у методології соціально-гуманітарного пізнання - Мінаєв, Андрій В'ячеславович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Надзвичайно важливе значення у соціально- гуманітарних науках має текст. Звісно, неправомірно було б вважати, що тільки представники соціально-гуманітарних наук оформлюють результати своїх досліджень у тексти. Однак особливе значення текстів для останніх пояснюється тим, що, власне, гуманітарне пізнання має тестову природу. <...> Такий особливо тісний зв’язок гуманітаристики із текстом зумовлює й дуже прискіпливу увагу соціально-гуманітарної наукової спільноти до структури та якості наукового тексту. Характеристиці окремих (найбільш важливих, з точки зору автора цієї статті) струк турних елементів наукового тексту соціально-гуманітарного дослідження і присвячена ця розвідка.
Keywords: науковий текст, методологія дослідження, соціально-гуманітарне пізнання, наукова новизна, актуальність проблеми, науковий зміст, об'єкт та предмет дослідження, аналіз і синтез, наукова парадигма, форма викладу, науковий стиль