Територіальна ідентифікація наконечників стріл з Чорнівського городища (до постановки проблеми) - Калініченко, Віталій; Пивоваров, Сергій (Чернівці, Чернівецький університет, 2014)
Стаття присвячена аналізу наконечників стріл з Чорнівського городища першої половини ХІІІ ст. Зокрема, головна увага приділена класифікації та типологізації даного типу озброєння дальнього бою з городища, використовуючи територіальний принцип. У статті подається порівняльний аналіз стріл з городища у порівнянні з іншими пам’ятками Русі. Робиться спроба їх територіальної ідентифікації. Особлива увага звертається на постановку проблеми авторами, тобто на використання прийомів аналізу та типології щодо наконечників стріл, які побутували на тій чи іншій території, і відповідно пошуки аналогій та розробка компаративістського підходу до дослідження наконечників стріл за географічним принципом. This article analyzes the arrowheads from Chornivka hillfort with the first half of the XIII century. In particular, it focuses on the classification and typology of this type of weapons ranged from the settlement, using the territorial principle. The article characterizes the spread of arrowheads from the settlement, and discusses the analogy with other monuments of Russia. An attempt is made to their territorial identity. Particular attention is drawn to the statement of the problem by the authors, especially to the use of methods of analysis and typology of arrowheads that existed at a particular site, and thus search for analogies and the development of the comparative approach to the study of arrowheads on a geographical basis.
Территориальная идентификация наконечников стрел из Черновского городища (к постановке проблемы)
Territorial arrowheads identification оf Chornivka hillfort (to the problem)
Keywords: наконечники стріл; городище; ідентифікація; типологія; Чорнівське городище