Цифрові платформи як інструмент модернізації освітнього процесу в закладах дошкільної освіти України - Паска, Т. В.; Кузнєцова, Катерина Сергіївна; Подоляка, Н. С. (My University, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністюмодернізації дошкільної освіти в Україні черезінтеграціюцифрових платформ, щопідвищуютьякість, доступністьта розвивальнийпотенціал https://pedagogical-academy.com/index.php/journal/about ISSN: 2786-9458Увесь контент ліцензовано за умовами Creative Commons BY 4.0 International licenseосвітнього процесу.Мета статті –розкрити функціональні можливостіцифрових платформ та обґрунтувати їхню трансформаційнуроль дляпедагогічних, комунікативних та управлінських практик у закладах дошкільної освіти.Методи: аналіз наукової літератури для дослідження стану проблеми; узагальнення та систематизації для представленняотриманихрезультатів.Результати. З’ясованоможливості застосування цифрових середовищ для підтримки когнітивного, мовленнєвого, соціально-емоційного розвитку, проаналізовано закономірності впливу на навчальну мотивацію та залученість вихованців. Обґрунтовано методико-організаційні засади впровадження цифрових платформ, зокрема вимоги до контенту(відповіднодо віку), цифровукомпетентністьпедагога, баланс між цифровими йтрадиційними видами діяльності.Проаналізовано,як цифрові платформи оптимізують документообіг, спрощують комунікацію з батьками та підтримують індивідуальні освітні траєкторії. Доведено, що цифрові інструменти істотнорозширюють інструментарійвихователів, покращують моніторинг розвитку вихованця, підвищують прозорість співпраці збатьками. Встановлено,що ефективне використання платформ сприяє модернізації управлінських практик, забезпечуючи узгодженістьпланування та ухвалення рішень на основі даних. Висновки.Цифрові платформи стають важливим рушієм системних трансформацій у дошкільній освіті. Протеїхнєуспішне впровадження вимагає педагогічноїобґрунтованості, етичноївідповідальностіта забезпеченняналежноїінфраструктури. Подальшацифровізаціямаєґрунтуватися на посиленійпідготовціпедагогів, забезпеченніцифрової рівності та пріоритетібезпеки йблагополуччя здобувачівдошкільної освіти
Keywords: цифрові технології; дошкільна освіта; правління освітнім процесом; педагогічна компетентність; інтерактивне навчання