Міжгалузевий аналіз конкурентоспроможності України на світовому ринку високотехнологічних товарів - Marchenko, Tetyana; Tymchuk, Andrii (Інноваційна економіка: Науково-виробничий журнал, 2021)
Мета. Дослідження конкурентоспроможності України в торгівлі високотехнологічними товарами за окремими товарними групами. Методика дослідження. Основою для здійсненого дослідження стали дані про міжнародну торгівлю України, отримані за допомогою відповідних запитів у веб-порталі Світового інтегрованого торговельного рішення, який є базою даних Світового банку. Застосовано класифікацію високотехнологічних галузей ОЕСР та Стандартну промислову класифікацію США для обробки даних про експорт високотехнологічних товарів Україною. Для обчислення відносних величин структури та динаміки експорту України використано статистичний метод. Для оцінки рівня конкурентоспроможності за різними галузями промисловості обчислено показники, що використовуються для виявлення порівняльних переваг певної країни чи регіону в міжнародній торгівлі. Результати. Виявлено спеціалізацію України у виробництві продукції хімічної промисловості, особливо – неорганічних хімікатів. Кілька товарних груп із галузі машинобудування також користуються перевагою, у той час як результати інших, більш наукомістких секторів України, є дуже далекими від світових стандартів. Обґрунтовано необхідність державної підтримки наукоємних галузей промисловості, що мають найбільші перспективи до розширення попиту на їхню продукцію в майбутньому, зокрема: виробництва комп’ютерної техніки, медичних інструментів та фармацевтичної промисловості. Наукова новизна. Надано кількісну оцінку рівня конкурентоспроможності кожної окремій галузі високотехнологічного експорту України. Продемонстровано, що серед вітчизняних галузей лише виробництво неорганічних хімікатів володіє порівняльними перевагами на міжнародному товарному ринку та вказано на ступінь відставання всіх інших галузей від середньосвітових показників. Практична значущість. Методика аналізу, проведено в межах даної статті, може бути використана органами державної влади для моніторингу стану конкурентоспроможності галузей промисловості України. На базі отриманих результатів можуть вноситися оперативні зміни в державну політику стимулювання високотехнологічних галузей.
Intersectoral analysis of Ukraine’s competitiveness on the world market of high-tech goods
Keywords: високі технології; високотехнологічні галузі; конкурентоспроможність експорту; міжнародна торгівля; порівняльні переваги; торгівля високотехнологічними товарами