Еволюція пенсійних систем: аналіз, моделювання, прогноз - Yakymova, Larysa (ДонДТУ, 2013)
У монографії представлено економіко-історичний аналіз просторово-часової динаміки пенсійних систем, концептуальні положення та теоретико-методологічні підходи до моделювання еволюційної динаміки пенсійних систем. Наведено авторські моделі динаміки розвитку солідарної і накопичувальної систем загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, динаміки поширення недержавного пенсійного забезпечення та результати експериментальної апробації цих моделей. Оцінено довгострокові ефекти параметричних реформ солідарної системи засобами сценарного прогнозування, перспективи розвитку недержавного пенсійного забезпечення на підставі аналітичних та імітаційної моделей. Досліджено сценарії розвитку накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та здійснено оцінку впливу її запровадження на солідарну пенсійну систему. Монографія розрахована на фахівців у галузі пенсійного забезпечення, науковців, аспірантів та студентів, що здійснюють дослідження у сфері моделювання пенсійних систем.
Keywords: пенсійна система; еволюційна динаміка; моделювання; сценарій; прогноз; імітаційна модель