Аргіназна активність у печінці щурів за умов різного забезпечення харчового раціону протеїном та сахарозою - Киричук, Юлія Юріївна; Копильчук, Галина Петрівна; Николайчук, Іванна Михайлівна (Науковий вісник Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Біологія (Біологічні системи), 2021)
У роботі представлені дослідження активності аргінази, а також вмісту L-аргініну та сечовини в цитозольній фракції клітин печінки щурів за умов різного забезпечення харчового раціону протеїном та сахарозою. Впродовж експерименту дослідні тварини споживали напівсинтетичний раціон AIN-93 відповідно до рекомендацій Американського інституту нутрієнтології з урахуванням кількості харчового протеїну та сахарози в перерахунку на кілограм дієти. З метою моделювання аліментарної депривації протеїну тварини протягом 28 днів щоденно отримували ннизькопротеїновий раціон, що містив 1/3 загальноприйнятої норми добової потреби протеїну. Дієту з високим вмістом сахарози моделювали шляхом збільшення кількості вуглеводу в 4 рази. Нормування добового раціону проводили з урахуванням принципу парного харчування. Активність аргінази в цитозольній фракції клітин печінки визначали за кількістю сечовини. Вміст L-аргініну оцінювали шляхом утворення забарвленого продукту в реакційній суміші з α-нафтолом та гіпобромідним реактивом після осадження протеїнів. Вміст сечовини діагностували уреазним методом відповідно до інструкції виробника. Встановлено, що зниження вмісту аргініну в цитозольній фракції клітин печінки щурів приблизно в 3 рази порівняно з контролем спостерігається лише в групах тварин, які отримували недостатню кількість харчового протеїну. При цьому у цитозолі клітин печінки щурів усіх дослідних груп спостерігається зниження активності аргінази порівняно зі значеннями контролю. Водночас за умов споживання високосахарозного раціону при нормальному надходженні протеїну зниження аргіназної активності на тлі стабільного клітинного рівня аргініну в цитозольній фракції печінки щурів можна розглядати як адаптаційний механізм підтримання тканинного пулу L-аргініну. Отже, дисбаланс нутрієнтів у харчовому раціоні призводить до порушення завершальної ланки орнітинового циклу, що супроводжується зниженням аргіназної активності та зменшенням кількості сечовини. Встановлені нами зміни вказують на порушення сечовиноутворювальної функції печінки.
Arginase activity in rats’ liver under the conditions of different protein and sucrose provision
Keywords: аргінін; аргіназа; цикл сечовини; печінка; аліментарна нестача протеїну; високосахарозний раціон