Формування системи управлінського обліку на підприємстві - Kostash, Tetyana; Shelyuzhak, Ivanna (My University, 2021)
У статті висвітлено важливість формування системи управлінського обліку як прямого стимулу ефективного розвитку, безпосереднього фактора зростання інвестиційної привабливості підприємства, яке в умовах євроінтеграції зможе отримати міжнародне визнання та репутацію серйозного партнера. Наголошено, що управлінський облік є складовою системи управління підприємством, яка виходить за межі бухгалтерського обліку, і призначений для забезпечення персоналу інформацією для ефективного бізнес-планування, обліку, оцінки, аналізу, контролю та, відповідно, прийняття управлінських рішень. Окреслено базові принципи формування системи управлінського обліку. Зазначено, що управлінський облік виступає основним інформаційним джерелом для менеджменту в процесі управління суб’єктом господарювання. Наведено базові критерії оцінки інформації, яка формується на підприємстві, методи її формування. Висвітлено вимоги до формування системи управлінського обліку на підприємствах. Підприємства на практиці використовують окремі елементи управлінського обліку і важливо, щоб вони не були розрізненими, а об’єднувались у загальну площину, яка орієнтована на досягнення позитивного результату.
Keywords: управлінський облік; менеджмент; внутрішня інформація; центр відповідальності; управлінське рішення