Гаврилко І.В. Ефективність міжнародних санкцій як інструменту глобальної політики: аналіз практики та можливі напрями удосконалення - Гаврилко, Інна Віталіївна (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У магістерській роботі досліджено ефективність міжнародних санкцій як інструменту глобальної політики. Розкрито теоретико-методологічні засади вивчення санкцій, їх правову природу та механізми реалізації у рамках ООН, регіональних організацій і провідних держав світу. Особливу увагу приділено аналізу санкційної політики проти Російської Федерації у контексті російськоукраїнської війни. Визначено основні проблеми ефективності санкцій – правові, економічні та політичні, а також запропоновано напрями їх удосконалення. Робота поєднує правовий, економічний і політичний підходи, що дозволяє комплексно оцінити роль санкцій у сучасній системі міжнародної безпеки.
Keywords: міжнародні санкції; глобальна політика; ефективність; безпека; міжнародне право; ООН