Психологічні особливості життєстійкості внутрішньо переміщених осіб віком від 25 до 35 років - Прокоп, Любов Ігорівна (My University, 2023)
Обставини, в яких опинилося українське суспільство через повномасштабне вторгнення, не можуть не залишити слід на психіці та житті всієї нації, а особливо тих, кому довелося покинути власну домівку через військові дії. Серед них велику частку складають молоді люди віком від 25 до 35 років, на яких і без умов війни, в силу їх вікового розвитку, випадає чимало випробувань та криз. У цьому контексті перед науковцями у сфері психології постає низка питань, зокрема теоретико-методологічного та практичного характерів. По-перше, незважаючи на достатню кількість наукових праць про життєстійкість, стресостійкість та соціальну адаптацію, а також часткове дослідження психологічних особливостей внутрішньо переміщених осіб, відсутні дослідження саме про життєстійкість внутрішньо переміщеної молоді віком від 25 до 35 років. По-друге, є необхідність в складанні ефективних тренінгових програм, які будуть корисними у роботі фахівців-практиків задля підвищення рівня життєстійкості, подолання стресу, а також допомоги в успішній адаптації на новому місці. Метою кваліфікаційної роботи є дослідити психологічні особливості життєстійкості внутрішньо переміщених осіб віком від 25 до 35 років в умовах війни. Досягнення цієї мети та виконання визначених завдань допоможуть ширше подивитися на проблеми та їх наслідки, з якими зіштовхуються переселенці молодого віку, дослідити особливості переживання війни та переселення, а також зрозуміти, яким чином допомогти внутрішньо переміщеній молоді подолати кризу задля того, щоб стати ще сильнішими та витривалішими перед новими викликами життя. The circumstances in which Ukrainian society has found itself due to the full-scale invasion cannot but leave a mark on the psyche and life of the entire nation, especially those who had to leave their homes because of the hostilities. Among them, a large proportion are young people aged 25 to 35, who, even without war, due to their age development, face many trials and crises. In this context, psychology researchers face a number of issues, including theoretical, methodological, and practical ones. First, despite a sufficient number of scientific papers on resilience, stress resistance and social adaptation, as well as a partial study of the psychological characteristics of internally displaced persons, there is no research on the resilience of internally displaced people aged 25 to 35. Sec ondaly, there is a need to develop effective training programs that will be useful for practitioners to work on increasing hardiness, overcoming stress, and helping them to successfully adapt to a new place. The purpose of the qualification work is to study the psychological characteristics of the hardiness of internally displaced people aged 25 to 35 in war conditions. The achievement of this goal and the fulfillment of the defined tasks will help to take a broader look at the problems and their consequences faced by young internally displaced people, to explore the peculiarities of experiencing war and resettlement, and to understand how to help internally displaced youth overcome the crisis in order to become even stronger and more resilient in the face of new challenges.