Сучасні англомовні fashion влоги: лексичний і прагматичний аспекти - Феркаляк, Яна Андріївна (My University, 2025)
Дослідження присвячене лексичним і прагматичним особливостям англомовних фешн-відеоблогів як новітнього мультимодального жанру цифрової комунікації. На матеріалі 307 відео, проаналізовано функціонування сленгу, неологізмів, запозичень, бренд-лексики та оцінних одиниць, що формують мовний портрет сучасного фешн-дискурсу. Увагу зосереджено на частотних лексемах, колокаціях та стилістичних маркерах, які визначають індивідуальність блогера й виконують важливі соціокультурні функції. У роботі розглянуто прагматичні стратегії, що проявляються у фешн-влогах: переконання, інформування та стимулювання до дії, а також застосування мовленнєвих актів за Дж. Остіном і Дж. Серлем. Аналіз показує, що блогери використовують мову не лише для опису модних тенденцій, а й для формування емоційного контакту з аудиторією, конструювання персонального бренду та створення ефекту присутності. Результати роботи демонструють, що фешн-влоги є вагомою частиною сучасного інтернет-дискурсу, де лексика виконує не лише номінативну, а й експресивну, ідентифікаційну та прагматичну функції. Встановлено, що мовні стратегії блогерів активно впливають на формування стилю, сприйняття трендів і моделей поведінки у цифровому середовищі. Отримані висновки можуть бути використані у подальших дослідженнях цифрової лінгвістики та медіакомунікації, а також під час створення навчальних матеріалів і медіаконтенту.
Keywords: фешн-влоги, лексичний аналіз, прагматичні стратегії, мовленнєві акти, цифровий дискурс, неологізми, сленг, бренд-лексика, колокації, мультимодальна комунікація, персональний бренд, інтернет-комунікація