Функційно-стилістичні засади вивчення самостійних частин мови в закладах загальнох середньої освіти - Куницька, Ірина Геннадівна (My University, 2024)
Магістерська робота присвячена теоретичному обґрунтуванню та практичній розробці методики вивчення самостійних частин мови в основній школі з акцентом на їхньому функційно-стилістичному аспекті. Об’єктом дослідження є процес навчання морфології в закладах загальної середньої освіти, а предметом — зміст, форми та методи формування мовної й комунікативної компетенцій учнів через вивчення стилістичних можливостей граматичних одиниць. У роботі систематизовано наукові погляди на природу самостійних частин мови, проаналізовано їхню роль у створенні образності та емоційності мовлення. Автор здійснила детальний огляд чинних навчальних програм і підручників з української мови для 6–7 класів, виявивши потенціал та особливості репрезентації морфологічних тем. Практична значущість дослідження полягає в розробці комплексної системи вправ на текстовій основі (зокрема на матеріалі творів М. Коцюбинського та ін.), спрямованої на розвиток умінь учнів доцільно використовувати іменники, прикметники, дієслова та інші частини мови в різних стилях мовлення. Результати роботи втілено в методичних рекомендаціях та планах-конспектах уроків, які можуть бути використані вчителями-філологами для підвищення ефективності засвоєння граматичного матеріалу та розвитку критичного мислення школярів. Наукова новизна полягає в уточненні підходів до інтеграції стилістичного аналізу в процес вивчення морфології в умовах сучасної освітньої парадигми.
Keywords: самостійні частини мови; Самостійні частини мови; лінгводидактика; заклади загальної середньої освіти; морфологія; компетентнісний підхід; система вправ; текстоцентричне навчання