Конструкції семантико-синтаксичного паралелізму в мовно-образній системі поетичного тексту - Shatilova, Nataliia (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2022, 2022)
Семантико-синтаксичний паралелізм – один з релевантних мовностилістичних маркерів і композиційних прийомів українського фольклорно-пісенного дискурсу. Побудовані на основі синтаксичної однотипності та асоціативних зв’язків з явищами природи, такі структури містять символічні для українців фольклорні зіставлення (дівчина – калина, береза, рожа, зірниця; хлопець – дуб, явір, місяць), що експресивізують поетичний текст, наповнюють його драматичними інтонаціями, специфічним ритмічним ладом, маркуючи зближення художньої мови поета з фольклорною течією, відображаючи специфіку національного світобачення.
Constructions of semantic-syntactic parallelism in the language-figurative system of the poetic text
Keywords: Художній текст; семантико-синтаксичний паралелізм; мова поетичного тексту