Навчання дитини з особливими освітніми потребами основам математики за допомогою мультисенсорної методики «Нумікон» - Сморжанюк, Анастасія (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У першому розділі роботи представлено теоретичний аналіз значення навчання математики дітей з особливими освітніми потребами у вітчизняній та зарубіжній психолого-педагогічній науці; охарактеризовано розвиток просторових уявлень як фундаменту становлення елементарних математичних знань; розкрито специфіку та потенційні можливості мультисенсорної методики «Нумікон» у розвитку пізнавальної та просторової діяльності дитини з ООП. Другий розділ роботи присвячений емпіричному дослідженню психолого- педагогічних умов навчання дитини з особливими освітніми потребами основам математики засобами мультисенсорної методики «Нумікон». Подано діагностику рівня сформованості математичних умінь, визначено критерії, показники та рівні їх розвитку; охарактеризовано умови, що забезпечують активну пізнавальну діяльність дитини; описано роль різних видів запитань і значення психолого-педагогічного супроводу в процесі формування математичних навичок. Експериментально доведено результативність використання методики «Нумікон» для підтримки розвитку просторових уявлень і формування базових математичних понять у дитини з ООП.
Keywords: психолого-педагогічні умови навчання; просторові уявлення; математичні уміння; діти з особливими освітніми потребами; «Нумікон»; мультисенсорна методика