Ісламізація як протидія західній експансії та повернення цивілізаційної ідентичності. - Нікоряк, Анастасія; Нікоряк, Наталія (Чернівці : Чернівец. нац. ун-т. ім. Ю. Федьковича, 2025)
У науковій розвідці розглянуто феномен ісламізації як форма ідеологічної та культурної протидії західній експансії в умовах глобалізаційних процесів. Простежено іс-торичні витоки наукового інтересу до ісламського світу в європейському та східноєвропей-ському орієнталістичному дискурсі, зокрема відзначено еволюцію підходів – від європо-центричних до більш збалансованих і міжкультурних інтерпретацій. Акцентовано на реакції мусульманських суспільств на проникнення західних цінностей, що проявляється у двох про-тилежних тенденціях: модернізаційній (ісламський реформізм) та консервативній (повер-нення до ідеалів Халіфату). Підкреслено, що процес ісламізації набуває не лише релігійного, а й соціокультурного та політичного змісту, стаючи способом збереження цивілізаційної ідентичності. Водночас проаналізовано позиції науковців, які розглядають ісламізацію як прагнення до гармонійного співіснування культур і діалогу цивілізацій. Підкреслено, що сучасний ісламський світ переживає глибоку трансформацію, спрямовану на пошук рівно-ваги між традицією та модерністю. Зазначено, що ця трансформація охоплює не лише релі-гійну, а й художньо-культурну сферу, де проблематика Сходу і Заходу набуває символічного відображення.
ISLAMISATION AS A COUNTERMEASURE TO WESTERN EXPANSION AND THE RETURN OF CIVILISATIONAL IDENTITY
Keywords: Іслам; ісламознавство; глобалізація; цивілізаційна ідентичність