Зміна ціннісних пріоритетів у суспільстві перехідного типу в контексті соціальної адаптації особистості - Камбур, Андрій (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, "Рута", 2009)
У монографії аналізується проблема, яка полягає в існуванні суперечності між прагненнями людей спростити свої адаптивні практики через ідентифікацію власних та суспільних ціннісних уявлень, з одного боку, й відсутністю загальновизнаної ціннісно-нормативної системи – з іншого. У зв’язку з цим актуального значення набуває з’ясування особистісних уявлень та морально-ціннісних пріоритетів людей у процесах їх пристосування до нових соціально-економічних та політичних умов життя в суспільстві перехідного типу, до якого належить сучасна Україна.
The value priorities change in a society of transitional type in the context of social adaptation of personality.
Keywords: соціальна адаптація; соціокультурна адаптація; адаптивні практики; ціннісні орієнтації; ціннісні орієнтири; перехідне суспільство; процеси пристосування; ціннісно-нормативна система; адаптація