Формування основ рефлексивних умінь дітей дошкільного віку в ЗДО - Маковійчук, Ганна Дмитрівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У кваліфікаційній роботі розглянуто поняття рефлексії та рефлексивних умінь у дітей старшого дошкільного віку, їх значення для когнітивного, емоційного та соціального розвитку дитини. Описано основні методи та прийоми, що сприяють формуванню рефлексивних умінь у дошкільних закладах. Визначено психологічні особливості розвитку рефлексії та структуру педагогічної програми, спрямованої на розвиток самоспостереження, емоційної саморегуляції та комунікативних навичок. Доведено ефективність запропонованої програми шляхом емпіричного дослідження, яке підтвердило покращення у здатності дітей розпізнавати емоції, оцінювати себе та вирішувати фрустраційні ситуації. Розроблено комплекс вправ, який сприяє підвищенню самосвідомості, соціальної адаптації та емоційної стабільності дітей.
Keywords: рефлексивні уміння; емоційна саморегуляція; самоспостереження; дошкільна освіта; когнітивний розвиток; педагогічна програма